Utan skyddsnät...

torsdag, juli 09, 2009

Om hur färden gick genom Älmsta kanal...

I går anlände vi som sagt till vår egen brygga just före Bagghusbron och förtöjde efter alla konstens regler.
Trötta efter dagens långa tur gick vi till kojs. Efter någon timme ökade vinden, regnet smattrade hemtrevligt mot salongstaket. Men efterhand tilltog regnet till renaskyfallen, vinden tryckte upp Serenad mot kajen,hon gruvade sej och slet i förtöjningarna. Detta fortsatte med oförminskad styrka hela natten.
Skepparn kokade kaffe vid 7 snåret och berättade för besättningen om dagens planer.-"Här kan vi inte ligga vi måste åka genom kanalen in till Älmsta!" Vinden låg rätt på ,så att ta sej ut från kaj med vår svaga motor och dåliga back var ett litet konstsycke för sej. Aktern surrades runt en påle så att det bara var att lossa ena ändan och dra åt sej snöret. Rätt ögonblick inväntades då vinden tog en liten paus, fort ut med fören och full fart fram. Farymann skuffade under protester Serenad ut i faret och in i kanalen. Kraftig motvind samt flere knops motström rådde. Full fart gav bara 3 knop. Skepparn hade gjort i ordning ankaret som hängde på relingen som en säkerhet ifall Farymann skulle strejka.
När vi kom fram till Bagghusbron ropade brovakten i sin högtalare. - "Stanna inte och invänta grönt,åk omedelbart igenom!" När vi kom fram till Elmstabron stod brovakten och väntade på oss genast när han såg oss började bron gå upp och han vinkade oss genom.

Elmsta gästhamn är alldeles ny med rena och fina duchrum stadiga bojar och kajer. Självbetjäning rådde ur en postlåda tog man ett kuvert med instruktioner, sedan satte man 150 kr, i kuvertet och stoppade det i en låst låda. så var det klart.

I morgon lovades sydvästliga vindar upp till 12 m/s. Vi fortsätter vår resa till Öregrund vind riktingen blir gynnsam. vi seglar ju mest inomskärs så det ska nog gå bra.





















Serand vid kaj i Elmsta

















En ur innevånare som ej vill vara med på bild