Utan skyddsnät...

tisdag, juli 07, 2009

Vi fortsätter....

Ornö Gästhamn



Snedseglare




Vår färd mot Öregrund fortsätter. Det se bra ut nu förutom att det inte blåser. Men skenet bedrar enl igt meteorologrena.
Nu far vi....

Åska och storm....

Äntligen läge att blogga igen. Som sagt vi startade vår resa från Fårösund i går morse kl. 03.15

Lugnt väder hela överfarten, så mot våra principer körde vi motor i 14 h. Det är nämligen så här, skulle vi seglat i ca. 1,5 - 2 kn skulle vi fått hålla på över Östersjön i flere dygn. Och med dom osäkra väderleksförhållanden som råder nu så ville vi över så fort som möjligt. Beviset för det är att när vi väl kommit in till Ornö och lagt oss att vila för natten blåste en ostlig storm upp med regn och alla tillbehör. Vi låg mot en brygga med ankare i aktern plötsligt vaknade jag av att båten slog mot bryggan ankaret hade släppt i den hårda vinden.

I dag tog vi sovmorgon och startade inte vår fortsatta resa mot Öregrund förrän vid 12 tiden
allt gick bra, lugnt och fridfullt väder. Autopelle skötte styrningen och besättningen och skepparn latade och solade sig. Utanför Dalarö syntes svarta moln torna upp sig på himlen. Skepparn beordrade besättningen ner efter regnkläder och kontrollera surrningarna i salongen. Regnkäderna hann precis komma på innan blåsten slog till. Segelbåtar runt omkring låg på sida och kovände okontrollerat. Skepparn fick fort in förseglet och beordrade besättningen att släppa storen. Idén var att sedan hala hem storen lagom så att man kunde behålla styrfart i den hårda vinden. det lyckades ganska bra och vi behöll vår kurs.

Det som sedan hände kan ingen egentligen ingen rå för, ja, man kan ju stanna hemma förståss.
Plötdligt small det till och skepparn kände ett tyck över bröstet, håret reste sej på armarna, En svaveldoft slog emot oss som om självaste Belsebub steg upp ur havet och andades på oss.

Dator och övrig utrustning slutade fungera. när chocken släppt började skepparn genast inspektera skadorna. Dator och gps gick konstigt nog att få igång igen. Länspumpens stömbrytare samt några brytare till positionsbelysningen hade smält ihop, Ekolodet gick inte att få igång. Motorns laddlampa är åxå slut. Jag har inte kollat generatorn ännu. Det går ju faktist utan om det kniper. Vi är utrustade med extra elverk.

Nu har vi ankrat upp i farleden mot Vaxholm I skydd för några små holmar. Mitt kontant kort var tomt så nu har jag beändigt ochsmidigt tankat det med 89 kr så jag kan ljuga för er en hel vecka till.

Jag har lite bilder som jag ska visa för er nästa gång.