Utan skyddsnät...

torsdag, mars 26, 2009

Vattenbroblem

Telefonen ringer " häjj de Alma fron Syllöda"! Kraxar en spröd stämma i luren. " Jahaa, hej, vad kan jag hjälpa tant Alma med då?" Frågar jag. "Joo, jag har för höga levervärden å de e likadant me Siggä"! " Jahaa "? Svarar jag frågande och undrar i mitt stilla sinne vad jag har med det att göra. Men jag frågar artigt,"Vad kan det bero på då månne"? "Joo". säger Alma.
"Nårrokers Kalle va hit i da å han sa att de sekärt beror po Vattnä"!
Jag förklarar för Alma att vi skickar prover på vattnet ända till Uppsala och jag och försäkrar för henne att hennes och Sigges höga levervärden absolut inte beror på vattnet.

Under min tid på vattenverket har jag lärt mej en hel del om olika orsaker till folks vattenproblem,. Jag frågar: "Dricker Alma mycket vatten då, och spolar hon ordentligt i kran innan hon dricker"? "Näjj"! Svarar Alma. "Ja vill int ha vattnä iskallt so ja brukar dricka jummet fron kran". " Men Siggä for sitt iskallt"! Försäkrar Alma. Jag förklarar för Alma att man kan bli väldigt sjuk av ljummet kranvatten speciellt om man har en gammal och dålig varmvattenberedare. Och att hon i stället ska tappa upp dricksvatten i en tillbringare och ha stående på diskbänken . Sen frågar jag. "Nu ska jag va lite ofin och fråga hur gammal Alma e egenligen"? "Nåå, int jör de någe"! Skrattar Alma. "Ja e ju barra unga flickan ja fyller 84 i höst"! "Jaha ja, och Sigge"? Frågar jag. "Nå, han blir 14 nu i sommar". "Jaha"? Säger jag förvånad. " E de barn barn då"? "Nå männ jestas, e du prisiss kålli Siggä e ju min hund"!

Jag försäkrar för Alma ytteligare en gång att hon och Sigge i lugn och ro kan dricka av vattnet . Sedan påpekar jag försiktigt att man kanhända får lite högre levervärden när man så att säga lämnar tonåren bakon sig och blir en mogen kvinna. Och likadant med Sigge han är ju också i övre tonåren så att säga. "Ja joo, de kann hända"! Säger Alma och skrockar belåtet. "De va rolit te prat veddä,häjj do"!