Utan skyddsnät...

fredag, juli 03, 2009

CEMENTA I SLITE

Lördag morgon, mulet och lite regn,svag vind men ändock lite vind. I dag har vi tänkt oss till Fårösund för at där bida tiden inför överesan till fastlandet och sivilisationen.


Slite är lika märlkig som dom övriga hamnarna vi besökt på ostkusten vi ligger i hamnen strax intill Cementas stora kalk fabrik. Här pågår allsköns verksamhet fiskebåtar, varvsarbete och så vi, Turisterna tycks inte gilla ostkusthamnarna. Hamnfogden och hans fru säljer rökt fisk och glass på sidan av sitt uppdrag som hamnfogdar.
Såhär ser Östrsjön ut i dag Jag har alldrig sett något liknande.




Klockan är nu 0900 lokal tid och vi har lämnat Ljugarns hamn för en halvtimme sedan med kurs mot Slite. Vi har varit den enda gästen. När vi kom in i går kväll påpekade vi detta för den åldriga hamnfogden. Han svarade.-"Jåoo,jåoo, men de ringde ein såom kåomer i morron!"


Den egentliga gästhamnen var för grund så vi fick flytta oss till en kaj för större fartyg strax intill fyren. Där var djupt och bra skyddat av ordentliga stenpirar. Allt var nedlagt och öde förståss. Det är också ett utmärkande drag för dom flesta hamnr vi besökt Genomgående för ostkusten verkar vara att man är välkommen in i alla hamnar, och det kostar ca 100 kr. servisen är i stort sett obefintlig. I går när vi behövde bränsle åkte vci med hamnfogden ca 2 km för att fylla bränsledunkan.