Utan skyddsnät...

lördag, juni 27, 2009

Mot gotland


Skepparn steg upp först klockan var bara 02.30 Den tuffaste biten på vårt segeläventyr skulle ta sin början. Skepparn kokade kaffe, purrade besättningen Under tiden som han klunkade i sig den första muggen kaffe plockades sjökort fram. datorer, gps:ar och ekolod startades upp. flytvästar,flythalare och varma kläder plockades fram så att dom låg nära till hands vid eventuella behov. allt tittades över en extra gång. Den sista etappen från Nynäshamn till gottland kunde börja.






Vi puttrade sakta ut ur hamnbassängen i Nynäshamn för att störa dom andra gästerna så lite som möjligt väl ute i farleden beordrade skepparn rorsman att styra upp i vindöga, seglen skulle sättas. All gick bra och färden hade börjat. Vi gled i sakta mak ut ur skärgården, vinden var nordlig rätt svag så farten låg bara runt 3 kn. Väl ute på öppet hav där Östrsjön börjar dog vinden plötsligt ut. Farymann fick gå i tjänst igen och skuffade på i två timmar.


Plötsligt blåste det upp igen nordlig vind. Seglen upp och och sen bar det av. Halv vind hela vägen . Vi provade med autopiloten först och det gick ganska bra, men ju längre ut vi kom så vart sjön grövre. Auotpelle hann inte riktigt med så det blev handstyrning. Vi gick entimmes skift. Det var skönt att kasta sej på kojen en stund när man har slitit vid rorskulten en timme.


Dagen förflöt i samma anda Skepparn lagade lunch bestående av bacon skurna i småbitar och ägg allt färdigt ihopblandat. Sedan åt man i skål med höga kanter Man åt i skift förståss.


Skepparn uptäckte att det vart problem med kaffetermosen man skulle ha med sej i sitt brunnen. Anteckning i loggboken: "Kaffetermos hållare bör monteras snarast." 18.30 anlände vi till inloppet av Kapellviken vinden dog ut och Farymann startades upp vi puttrade på en timme in till den såkallade gästhamnen.


Vi var lite funderamma gästhamnar brukar alltid synas på långt håll Alltid en skog av master som man ser på långt håll. Det visade sig att den här gästhamnen var tom bara lite lokala fiskebåtar. Nåväl, det var ju gott om plats. Gästhamnen låg intill ett stort färjfäste men allt verkade tomt och tyst. Restaurangen och kaf`et var stängt och nedlagt. den stora parkeringen var tom, gräset hade börjat växa genom asfalten.


Vi antastade en fiskargubbe som just varit och lagt sina bragder - Får man ligga fär ? -Jåoo, jåoo! De e klart de! Försäkrade han. - Hamn fåogden kommer i morronbitti !


Nu är det morgon och ny dag. Fogden har vari och fått sin hundring. Han upplyste 0ss om att man väl kan ligga här och ta bussen in till Visby. Men vi är nu en gång skapta som sniglar vi vill ha huset på ryggan. Så nu blir det att lämna Kapell hamn och ställa kosan mot Visby.


Ny rapport kommer.