Utan skyddsnät...

söndag, januari 31, 2010

Fisk och teater

Har just kommit hem från teaterövningen. Av 29 scener är unertecknad med i 18, med ganska långa repliker och annat agerande bl.a sång !? Två timmars grillning, regissören börjar sätta krav, det är inte bara att läsa innantill man måste veta hur man ska röra sig på scen också . Men det är jävligt kul. Så småning om lär vi väl släppa på sekretessen och berätta vad pjäsen heter.
Man märker att man lätt lever sig in i rollen , man ändrar på replikerna och försöker tänka hur man pratar i vardagen.

När jag kom hem låg fyra gösar och en romstinn lake och väntade. Undertecknad fileade gösen och Gullan fick ta hand om laken, dra skinnet av den o.s.v. Det är hon duktig på!

fredag, januari 29, 2010

Fredagsbatu


Iskallt ute och undertecknad startar upp bastun för att ta sig ett värmande bad. Gullan jobbar och när hon kommer hem vill hon ha en renskrubbad karl med sig i sängen.. Man ställer sig i duchen sluter ögonen och låter det varma vattnet strila längst med proppen. Det värmer skönt ända ner till fötterna.


Fötterna.. Va helvete... Vattnet står ju upp till fotknölarna, de jävla vattnet rinner inte ut. Faan! Jag vill bo i lägenhet så jag kan kasta mig på telefon och skälla ut fastighetsskötaren.




Avloppet har antagligen frusit. På med badrocken och ut till förrådet efter vattendammsugaren och en pex slang med 1/2 tum gänga på. Duchslangen skruvas fast på pexslangen som i sin tur förs ner i det frusna avloppet medan man suger bort överlopps vatten med vattendammsugaren. Efter 3 meter är avloppet öppet igen. Och batubadet kan fortsätta..

onsdag, januari 27, 2010

Snöstorm

Årets första riktiga storm har kastat sig över oss med full styrka. Kom just hem från Solbacka. Jag fick krypa sakta längst vägen (med bilen förståss) och titta efter plogpinnarna. Haga slätten kan var för jävlig, tittade just på väderstationen vid brandepån och kunde konstater att det låg på 16m/sek i byarna. Under natten kan det öka. http://www.vsfbk.ax/vsfbk/vader.pbs klicka på länken och kolla vädret i Västra Saltvik.

Gullan och jag har varsin fyrhjuldriven bil till förfogande så vi klarar oss.
Detta är en bild från snöstormen 1995

tisdag, januari 26, 2010

Goafton!

Undertecknad har kokat en hejdundrande god fisksoppa i dag,helt LCHF anpassad förståss.

Vill ni ha receptet? Ok! håll till goda:


Först får man ta bilen till Mattssons för att där inhandla lämpliga grönsaker. Se efter att dom är kolhydrat och stärkelsefattiga. Eftersom det är ont om färsk fisk nu så får det bli fryst lax och torsk, finns i frysdisken. Sen ska det vara räkor och musslor.


Väl hemma skalar man och tärnar grönsakerna, för över dom i tillräckligt stor kastrull, tillsätt lämplig mängd fiskbuljong hemkokad givetvis. När grönsakerna kokat en stund tag ur 3-4 dl. spad och låt det svalna. separera 4-5 äggulor från vitan vispa ihop gulorna med det avsvalnade spadet tillsätt 2-4 dl grädde. När grönsakerna kokat färdigt tillsätter man fisk,räkor och musslor fisken har man förståss tärnat i lagom stora bitar först den kan vara halvtinad. när allt är färdigt låter man soppan svalna lite tillsätt sedan ägg och gräddblandningen om soppan är för varm koagulerar äggbandningen. Håll till godo !

OBS! Apelsinen och knäckebrödet på bilden skall inte ätas i LCHF:arens värld.

söndag, januari 24, 2010

Christer Sjögren



En lugn och avslappnad söndag. Uppe ur sängen vid pass 8-snåret. Avslappnad förmiddagframför tv:n På eftermiddagen var det dags att göra sig i ordning för söndagens höjdpunkt. Christer SjögrenAlandica. Från kl. 16 till 18 30 underhöll han oss, riktigt bra gjort av den åldriga farbrorn. Sedan snabbt ut och iväg till Solbacka på teaterövning Nu är rolllistan fastställd och vi har läst igenom pjäsen en gång från pärm till pärm. jag behöver väl inte påpeka att undertecknad har en av huvudrollerna. Vad pjäsen heter är tillsvidare en hemlighet.

Men jag tror att det blir det roligaste uppdrag som jag åtagit mig.

Bilden visar slutet på samma pjäs någonstans.

lördag, januari 23, 2010

Mera LCHF

Tänkte pina er med lite nyttig info om LCHF igen. Först och främst, innan man börjar ska man vara medveten om att man får ingeting gratis, man måste offra något. I det här fallet kolhydrater. Och de innebär i sin tur att allt som innehåller socker måste bort. Allt som innehåller stärkelse måste också bort. Då rannsakar man sin hjärna vad ska bort från mitt födointag. Godis Givetvis. Nå ja! Det kan väl gå ann. Bröd i alla former! " Bröd de kan jag inte vara utan, jag som vill ha en ordentlig kvälls macka förrän jag går till sängs!" Du måste också avstå från gröten med kanel och socker på morgonen. "Ja men de går inte, va ska jag då äta"?
När man mentalt förberett sig på vad man inte får äta och själv intalat sig att detta kan jag vara utan åtminstone för att prova på. Då kan man i samråd med någon som hållit på ett tag eller med självstudier göra ett försök att ändra sina kostvanor. Man upptäcker snart hur mycket gott man kan äta utan att tänka på mängd.


Här kan man se en viktkurva på undertecknad. Nystart efter julens onyttiga ätande påbörjades runt den 12;te januari kurvan pekade då stadigt på 79 Kg. Efter den 19:de hände något Kroppen började göra sig av med överflödigt fett kurvan började snabbt peka nedåt. Det är då man verkligen blir inspirerad att fortsätta.

fredag, januari 22, 2010

Jessicas storm

Långt ute i Sydatlanten upplevde Jessica Watson en av den svåraste stormar på hennes resa. Med orkanbyar upp till 35 m/sek upplevde hon tre stycken så kallade "knock downs" det är när masten lägger sig under horisontal läge, alltså båten ligger helt på sida och lite till. Allt gick bra och stormen har bedarrat något.

Här är en bild tagen just före stormen gjorde det omöjligt att vistas i sittbrunnen

torsdag, januari 21, 2010

Jakten på kilon forsätter.....

Efter snart en veckas sträng LCHF diet börjar fettet sakta sippra ut i kroppen och passera ut genom avloppet. Första 4 - 5 dagarna stod vågen stadigt på 79 Kg. Pilen börjar nu i maklig takt masa sig nedåt på kg. skalan. Dagens vikt är 78,3 kg. Målet är 73 kg. Det är något lägre än vad jag normalt brukar väga, men lika bra att ta till lite mer så det finns marginal.



Det är inte säkert att det lyckas kroppen avgör själv när normalvikt har uppnåtts och då stannar viktnålen obönhörligen där, om man inte svälter sig förståss. Men LCHF bygger ju på att man ska äta ordenligt. Det är bara överflödsfettet som ska bort. äter man för lite börjar kroppen använda muskelmassa till sin förbränning och det vill man ju inte

Har jag glömt att påpeka, ät rena varor utan konstiga tillsattser. Men det vet ni väl redan ?


Den här mannen har ju muskelmassan kvar...

tisdag, januari 19, 2010

LCHF


För att uttrycka mig milt... Saatan! Undertecknad har gått upp 3 - 4 Kg över jul och nyår. Nu börjar nya tag LCHF så det knakar i fettvalkarna. Inte en brödbit vare sig mörkt eller fullkorn.
kolhydrat intaget ska begränsas till ett minimum. Men man får inte låta sig luras. Det är fasta mat tider som gäller För min del två gånger per dag lunch kl 12 Middag får man försöka dra på lite helst till kl 18 30. då blir man inte hungrig på kvällen. Gärna motion oxå om tid finnes. Ett exempel på daglig konsumtion Morgon 4 koppar kaffe Lunch kl.1200 ett paket bacon fyra ägg
Middag fiskgratäng bestående i det här fallet av fyrkantsfisk från Mattssons räkor purjolök samt grädde bra mycket, så det täcker fisken sen i ugnen på 170 grader, tilltugg någon sorts sallad.

Om man blir sugen farm åt kvällen kan man ta några skivor cuccini som underlägg i stället för bröd, på det lite ost. Fördelen med LCHF är den när man äter får man äta sig ordentligt mätt och då står man sig väl till nästa födointag. Jo jag vet, 4 koppar kaffe på morgon är inte att rekommendera, med det är min sak....

måndag, januari 18, 2010

Junnu fortsätter i Sverige

Den 16 Januari kl 1500 befann sig Junnu i den här skogsdungen strax norr om Vänersborg. Tydligen gillar han södra/mellan Sverige med omnejd. Kanske hararna är extra feta där. Så småning om när hormonerna börja tränga på ska han säkert ut på jakt efter en "vili" flickvän, Månne Värmland kan ställa upp då det tro?


fredag, januari 15, 2010

Uppdrag barnvakt

Unga föräldrar är ibland upptagna med jobb och sådant, då är det bra att ha en gammal mormor och morfar i någon gömma. det är precis som det ska så har det varit i alla tider och så får man hoppas att det förblir. I går jobbade mamman till dessa välartade barn och då fick mommo och moffa ställa upp.
För att umgås med dagens barn behövs två st. tv apparater ett antal datorer....
samt en mjuk mommo.
Som sagt datorerna är redan ett etablerat verktyg i barnens händer, en självklarhet som väl alltid har funnits i varje hem?
Nå här tog orken slut för den minsta. Så småning om kom mamman och hämtade hem sina telningar. Efter en kväll med ovanstående ungdomar känner man sig tio år yngre..

onsdag, januari 13, 2010

Jessica rundar hornet

Jessica Watson rundar Hornet i Ellas Pink Lady



Brollan och Gullan rundar Gotland i Serenad

i 20 sek. Ligger vi amatörer och trycker i hamnarna Jessica är orolig att hon ska bli rufsig i håret

tisdag, januari 12, 2010

Längtans tider

En månad kvar till två veckors rekreation i Thailand. Den frusna kroppen som varit instängd i yllepaltor nu flera månader ska släppas ut och stekas i den heta solen från Ao Langs blå himmel.
Psoriasis utslagen får motvilligt ge vika för det salta vattnet och annat mögel som frodas på kroppen tar till flykten. Nerverna som ligger och spänner strax under psoriasis och fnasit skinn lugnar sig och lägger sig till rätta under skinnet.



Hemma igen i början på Mars är det dags att slita täcket av Serenad och påbörja upprustning inför sjösättningen som enligt planerna sak ske i god tid före 1: maj om is läget tillåter. Som alla andra följer undertecknad med spänning Jesse Watson på Ellys Pink Lady. Tänk om man fick göra en sådan resa. Här tycker man att man gjort en bedrift när man seglat runt Gotland

söndag, januari 10, 2010

Jessica Watson

Jessica Watson seglar jorden runt i en Sparkman & Stephens 34 f. yaht helt ensam.
Kapten Haddock har skrivit om henne i sin blogg, vilket gjorde undertecknad intresserad.
När man går in på hennes blogg,som hon skriver i när tid och möjlighet finns kan man inte göra annat än att storligen beundra hennes mod, betänk att hon är endast 16 år.
Följ hennes resa på länkarna jag satt in på bloggen.

lördag, januari 09, 2010

Leende guldbruna ögon....

Undertecknad har lovat spela Vildandens sång i sommar i Johan och Britts paviljong, här kommer ett mellanresultat efter två veckokrs träning.

onsdag, januari 06, 2010

Vissa går på fest.

Ute är det svinkallt mamma ska på fest och leverans av 1st. Arvid har mottagits av moffa.

Ops! En flaska vin följde visst med.

Nu har man sovit en natt. Det är skönt att morna sig framför brasan innan oboyen och mackan.
Posted by Picasa

tisdag, januari 05, 2010

Mardrömmen

Klockan är 22 och tv:n öser ut nånting som man inte orkar titta på. Minus 6 ute, och snudd på snöstorm. Täljstens spisen värmer gott, man slumrar till i fåtöljen. Då! Då piper jourtelefonen olycksbådande. Med ens är man klarvaken,kollar numret innan man svarar. Ett nummer man inte känner igen, men ett nummer från från trakten. "Häjj de fron Aborrvassa vi e nestan utan vatten!" "ojj ojj"! Tänker man....



Ledningen till Tengsödavik och Abborvassa börjar uppe i Tengsöda by,sträcker sig över Mora träsk och sedan i sjön norrut längs med västra stranden rundar norra udden och sen in i Kuggvik. Tengsödavik med omnejd är ett besvärligt område att dra vattenledning till, bara berg hela vägen att spränga ner ledningen är omöjligt ur ekonomisk synpunkt. Så via sjön var enda utvägen. Ingen idealisk lösning men folk måste ju få vatten.



Tengsödavik är utsatt för väder och vind i högre utsträckning än skitvikarna vi är vana med inne i Lumparn med omnejd. Kylan som kom så pötsligt gjorde att en isbildning av sällan skådat slag växte till sig över Tengsödavik. Samtidigt blåste det upp hård nordostlig vind. Den nybildade isen pressades upp i den grunda viken utanför Aborrvassa, på några timmar var istäcket ca 1m tjockt och där låg förståss vår ledning. på grunda av det låga vattenuttaget började 90 mm ledningen sakta att frysa till...

Undertecknad kastade sig snabbt i bilen och i väg jag visste att tiden var knapp. Om ledningen hann frysa till så att det vart helstopp så var det kört, en frusen 90mm ledning under en meter svall is skulle sluta med dykare, omdragning av ledningar, missnöjda abonnenter och kalla fötter.

Sikten var obefintlig i det häftiga snöfallet. På rekord tid, med tanke på väglaget var undertecknad i Aborrvassa. Fram med skiftnyckeln och den för ändamålet monterade spolventilen skruvades upp. En liten stråle ungefär som när undertecknad pissar föll sakta ur den grova spolventilen. Nu var det bara att vänta ett dera slår det fast ledningen helt och hållet eller annars äter de klena flödet sakta upp isproppen. Ingenting att göra i nuläget,bara vänta.

Väl hemma igen vidtog övervakning via datorn för att utröna om förbrukningen skulle stiga under natten. Framåt 2 tiden kunde jag märka en liten förhöjning av förbrukningen. Undertecknad kröp sedan i säng. kl 0600 pep telefonen ilsket. "Häjj de Karl-johan Mörn, vi har dålit me tryck her i Tängsödaby! Vet du va de beror po?" Jag svarade lättad. "De e int ofta jag blir glad när nån ringer och har dålit me tryck, med nu blev jag det, de betyder att proppen har släppt nere i viken!"

Nu kontinuerlig spolning på och ordningen är återsälld.

lördag, januari 02, 2010

Lavös urskogar

På mina vandringar i Lavös otillgängliga terräng stötte jag på nedanstående varelser. En av dom få flygande hundar som fortfarande finns kvar. Samt några av släktet homosapiens som tvingat lära sig flyga på grunda av den svåra terrängen.....


fredag, januari 01, 2010

2010

Vi firad nyår i Mariehamn hos syster Gun med sambo Robban i år. Värdparet skötte sig perfekt.Maten var utsökt Och efterföljande besök på Pub Ettan och välkomstfirandet av 2010 på torget var oförglömligt. Vi som firade var: Ole med fru Birgitta Undertecknad med fru Gunlis samt som tidigare nämnt Gun och Robban.



Ett väldukat bord mötte oss






Robban skötte sitt uppdrag som värd med bravur










Robban hade ett kort av vår bror Åke som tyvärr inte är med oss längre.















Sköna damer på Pub Ettan Gun är en populär Gäst

















Lite sliten men med ett gott hjärta.























Här är 2009 till ända och 2010 tar vid. Ingen bryr sig om alkoholförbudet på allmän plats champisen flödar.